Stilbedömning på ponny SM från och med i år

Nytt på ponny SM i hoppning för i år är att det inte längre bara är felen som spelar roll i första kvalet, nu ska man även rida snyggt! Felen och poängen i stilbedömningen läggs sedan ihop och resultatet avgör startordningen i kval 2. B-ponnyerna kommer dessutom bedömas i stil även i andra kvalet, anledningen är att man vill främja god ridning.
Vet inte helt vet jag inte vad jag tycker om detta... Visst är det bra att man tvingas rida snyggt och jag förstår helt klart tanken med det hela. Men, det är inte dressyr vi rider och det hade varit otroligt orättvist om någon som haft ett nerslag genom hela kvalet, men rider väldigt snyggt får en bättre placeringen än någon som varit felfri rakt igenom men inte ridit lika snyggt. Då tar man ju faktiskt bort hela sporten i hoppningen? Om det är stil man vill bli bedömd i finns det ett flertal tävlingar så som GP-ponnyn och Mountain Horse Cup man kan åka på istället.
Dessutom är jag otroligt skeptisk till alla bedömningssporter just för att det handlar om tycke och smak hos den som dömer och bedömning kan därför aldrig ses som rättvis eller rätt på någotvis, det finns alltid dem som tycker olika. Och handen på hjärtat så handlar det mycket om vilken ponny man sitter på i en stilbedömning. Det är ju hundra gånger enklare att rida fint och pricka avstånden på en häst med en jämn rytm i galoppen än en lite hetare små studsig ponny. Vad som då blir riktigt orättvist är om det egentligen kanske är ekipaget med den hetare ponnyn som är den bättre utav dem och hade förtjänat guldmedaljen men som faller på mållinjen och blir the first looser (2:a) pga stilen. Tänk också vilka diskussioner det kommer bli efteråt såvida det var rätt bedömning och inte. Nåja vem vet, kanske blir det jättelyckat, det är som sagt en god tanke och trots allt gäller dem gamla reglerna i finalen så jätte avgörande har det ju inte.
Jag och Thomsy ute SM 09
Vad tycker ni? Bra? Dåligt?
Dela med er!

 


Kommentarer
Postat av: malin

både bra och dåligt. visst, med tanke på hur en del hoppryttare(framförallt ponnyryttare och verkligen inte alla!) rider så kan det ju vara bra.

men som du sa dömer vissa domare ned ekipage, kanske för att hästen råkar vara av den grövre typen(har hänt mig vid vissa dressyrtävlingar) samtidigt som de dömer upp vissa ekipage bara för att ponnyn var snygg eller liknande.



nej, tycker faktiskt det ska vara som det alltid varit! litar på att överdomaren säger till om det är någon som rider alltför "flängit".

2011-03-01 @ 22:04:01
URL: http://maallaann.blogg.se/
Postat av: Emeline

Tycker det ändå är bra:)

Lite synd för dem men snabbsvängda ponnyer som alltid vinner på tid men inte har rätta stilen. Det är svårt det där. Hur man än gör blir det någon som blir lidande

2011-03-01 @ 22:04:50
URL: http://ponnyprinsessans.blogg.se/
Postat av: Olivia

Alltså, det är ju en väldigt bra tanke egentligen. Att man ska tjäna på att rida snyggt och bra. Men som du säger så beror bedömningen heeeelt på vad just den domaren gillar. Är den svag för typ svarta hästar kanske dem får bättre poäng även fast någon på en brun ponny rider bättre. Isåfall kanske man bör ha flera stycken domare utplacerade på olika ställen, så de ser från olika vinklar, just som i höga dressyrklasser. Bra tanke men kanske inte lika bra i praktiken. Kommer bli svårt att få det rättvist.

2011-03-01 @ 22:15:06
URL: http://oliviasandelin.blogg.se/
Postat av: Anonym

OM den som bedömer kollar på vad man har för ponny så är det en jätte bra idé. hoppas på att det blir mindre flängridning med ryck i munnen och pisk osv...

2011-03-01 @ 22:53:28
Postat av: Malin

Kan tycka att det är jätte bra idé på ett sätt då ryttaren tvingas tänka på sin stil och också kommer vilja lägga mer energi på just ridningen och få bort "fläng"ridningen. Men å andra sidan tycker jag det är helt knäppt... När man kommit så lång som till SM är man troligen så pass skicklig och duktig att man hittat en stil och ett sätt som funkar på just den ponnyn och sanningen är ju den att alla har INTE snygga stilar!!! Men man kan rida bra för det. Kolla bara meredith michaels beerbaum, hon har massa kvaliteér, men rider snyggt gör hon då fan inte! Medan till exempel Rolf-Göran Bengtsson och Marcus Ehning är riktiga stilryttare.



Stilbedömning bör i såna fall införas på lokal nivå. Tror den skulle göra mer nytta där då man skulle känna sig tvingad redan i ett tidigt stadie att lära sig rida sin häst snyggt och välvårdat för att ha en chans att vinna!

2011-03-02 @ 01:27:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0