Mysterier med ponnys

Ni som läst det superlånga inlägget som jag skrev för några dagar sedan vet att en ponny jag haft hemma, Torindo att det var lite oklarheter runt honom. Man va inte säker på om det verkligen var den ponnyn som det sas att han var, i och med att det krånglats med att få hans pass och liknande. Samt att dem påstod att han var ifrån Belgien, men när dem nya ägarna sökte efter honom i registret i Belgien. så har där aldirg funnits någon "Torindo". 
Så dem nya ägarna la ner ett stort jobb på att försöka få tag på information kring hans bakgrund och lyckades riktigt bra.
Jag har kopierat en text som jag skrev på min bilddagbok för mer än två år sedan när dem just fått lite klarhet i det hela.



"Torindo föredetta Pete? 

Jag tror alla vet vem Thore är men för er som inte vet så är de en D-ponny jag hade hemma till försäljning i ca 3-4 månader.
En jättefin ponny som Emma söderberg egentligen ägde och hade köpt från ett försäljningsstall i Danmark där de sa att de va en ponny som gått de allra högsta klasserna inom hoppning i belgien.
Iallafall så köpte Sofie i Ulricehamn honom i sommras och de går jättebra för dom och Thore stomtrivs.
Och nu så har Mia(sofies mamma) Gjort ett försök att ta reda på thores bakrund.

Hon har ringt till försäljningsstallet för att få reda på lite info, eftersom de pratats lite om att Thore kanske skulle kunna vara en annan ponny som va på försäljningsstallet samtidigt som Thore och att dem två på något sett skulle ha blandats ihop. I och med att det aldrig skickades med några papper, eftersom dem inte gick att hitta och allt verkade allmänt rörigt. Den ponnyn hette Nüsser. Dessvärre gav de inget resultat. Ägaren till stallet sa att han hade papprena men han visste inte exakt vart dem var men han skulle leta. (Eller hur xD)
Så då va de väl typ nästan att man fick ge upp.
Men så hade jag tråkigt en dag och satt och kika på bilder från Wieaggarden(en nordisk sida med bilder från olika häst event, framförallt i Danmark) och sökte bara för skojs skull på Torindo, men de kom inte upp nått. Men så sökte jag på Nüsser och fick upp en bild på en skimmel jag tyckte va lik Thore och ryttaren va Rikke Belinda Barker. En Jätteduktig dansk liten tjej som har hur mycket framgång som helst. Så jag skicka bilden till sofie men hon tyckte inte alls de va likt ;) Men vi gick iallafall in på Rikkes hemsida och Mia skrev ett mejl till henne och skickade med bilder på Thore.
Så fick hon svar att hon tyckte hon kände igen ponnyn på bilden, Men hon va inte helt säker. I sånnafall var de en ponny som heter Pete. Hon hade dock inte tävlat den själv, utan två anndra danska ryttare, Jessica Vinther Jensen och Rasmus Krebs Manniche. Hon skickade med två bilder i mejlet på Pete (bla den till höger här ovanför). Och visst måste de va Thore! va tvungen att sätta en bild framifrån för att va helt säker. och som ni ser stämmer mycket. Den smala mörka mulen, den lite snea näsborren till höger och till och med virveln i pannan!
Fick också reda på att han är i från sverige ifrån börjarn så min mamma sökte på Pete i svenska ridsport förbundet och fick fram en Connemara född 1996, en skimmel. Josefin Hallengren var ägaren och ryttaren.
Så Mia mejlade även till henne och skickade med bilder. Till en början kände Josefin inte igen honom eftersom han var mycket mörkare och mer musklad när han var hos henne. Men när hon fick en annan bild blev hon helt säker på att de måste var Pete. 
Sen när hon berättade att han varit med om en mun operation och har två ärr under ganachena pga av de (presic som thore har) så blev alla ännu mer säkra på att de är Thore och Pete är samma ponny. Hon blev jätteglad! Hon har också letat efter sin gamla ponny men inte hittat honom efter försäljningsstallet i Danmark. 
Hon berätta att han är tävlad upp till Msv A här i sverige och tränades för ted Netterqvist som gav lovord om honom som en EMponny, sen efter de så gick något snett. Dessvärre vet vi inte vad, de har hon inte berättat ännu, Längre än så har de inte kommit. men de är ju oerhört intressant att vet lixom. Dessutom ska han vara en renrasig connemara med stam.

Så en liten sammanfattning:

Thore/Pete är en ren connemara som importerades till sverige utav Josefin Hallengren.
Där tävlade han upp till MsvA och va enlingt ted netterqvist en blivande EMponny. Sedan gick något snett och han såldes till ett försäljningsstall i kungsbacka, till en Åse nånting. Därefter såldes han till Jessica Vinther Jensen och därefter till Rasmus Krebs som sålde honom till fösäljningsstallet där Emma hitttade honom.

Så vad som kommer hända nu är att Thore ska scannas av för att se ifalla han har dubbla chip.
Josefin har kvar alla petes papper av någon anledning :S och där har han ett chip nummer och de är inte samma som de chipnummer som står i thorindos pass. 
Asså nu undrar man bara, vem är den där Thorindo som vi trodde att vi har haft och som dom påstår är från belgien fasten att de inte ens finns en ponny registrerad i de namnet där...."

Japp det var vad vi lyckades få fram, riktigt spännande var det måste jag säga. synd att det aldrig togs något yttligare steg så att vi fick någon klarhet till 100 %.
Men jag är i alla fall helt säker på att "Thore" egentligen är Pete. Kolla bara på bilderna! och hur många hästar har ärr under ganacherna?

 


Kommentarer
Postat av: Anonym

Super spännande story :) Synd att vi inte kommer få någon fortsättning :(

2010-12-20 @ 16:55:19
Postat av: Joanna Tengros

Frågestund! Den som ställer flest frågor vinner bildlänk och överraskning!



http://sofiajoanna.blogg.se/2010/december/fragestund.html#comment

2010-12-20 @ 19:48:13
URL: http://sofiajoanna.blogg.se/
Postat av: L

Känner de som ägde honom här i Ulricehamn, tragisk historia de där :(

2010-12-20 @ 20:16:41
URL: http://linneaborgstrom.blogg.se/
Postat av: Josefine

Väldigt lika, dock så tke jag att ponnyn under har mindre huvud och smalare mule.



Men vem vet ;)

2010-12-21 @ 10:07:19
Postat av: GE

Tråkig historia, men hur gick det till slut? Varför gick man inte vidare? Det hade ju varit enkelt att skanna av hans chip nummer och jämföra med det som finns i Petes papper hos den första ägaren. Då hade man ju fått svaret om det var Pete eller ej. Ponnyn på den övre bilden ser ut som en typisk Festy-avkomma, så det skulle inte förvåna mig alls om det var han. Pete har en mycket framgångsrik helbror i Finland, han heter Benjamin Park. Jag har kontakt med Petes irländska uppfödare, hon har frågat mig många gånger om jag hört något om honom. Hon äger fö också Ashfield Festy, som fyller 25 år i år.



2011-05-24 @ 06:13:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0